image005

Kutyafotózás

A mai cikkünkben Mészáros Virág mutatja be nekünk a kutyafotózás rejtelmeit.

Az emlékezés legszebb eszköze a fotó, amely a pillanatok kimerevítésével örökkévalóvá teszi a szívünknek kedves élményeket, személyeket, beleértve a házikedvenceinket. Az utóbbi sikerességéhez hozzájárulva szeretnék nektek 5 olyan tippet adni, aminek segítségével mégjobb képeket készíthettek a négylábú családtagokról.

„A” kutya

Első és legfontosabb tényező a kutyus ismerete. Milyen fajta, mennyi idős.  Miért is fontos ez? A fajtájából adódóan rendelkezik olyan alapvető tulajdonságokkal, melyek tudatában már könnyebben irányíthatjuk a fotózás során. A kora a második legfontosabb dolog, hiszen a kor előrehaladtával csökken az aktivitás és nő az összpontosítási készség. Ha fiatal kutyus az alany, érdemes időt és esélyt adni arra, hogy lemozogja magát, megvizsgálja a környezetet, felfedezze az új szagokat, mielőtt pózolásra vesszük.

Kriptonit

Ezt a szót jól ismerjük már Superman életéből, aki sérthetetlen, kizökkenthetetlen és megállíthatatlan mindaddig, míg ezzel az anyaggal nem találkozik. A kutyáknak is megvan a gyengéje, legyen szó egy bizonyos más élőlényről, vagy hangról, szagról, biztosan van egyetlen egy valami, ami megbénítja kedvencünk. Találkoztam olyan kutyussal, aki például a macskáktól rettegett. Na, ezeket érdemes eltávolítani a környékről!

Superpower

Ha már a szuperhősi vonalat követjük, a hátrány után természetesen beszéljünk a pozitívumokról is. Attól függően, mennyire tudatosan nevelt a kutyus, egytől végtelenig adottak a lehetőségek a figyelem irányítására, amivel lássuk be, megkönnyítjük a fotózás menetét. Ilyen esetben lehet szó a kedvenc jutifaliról vagy betanult utasítással kapcsolt mozdulatokról, hangokról, szavakról, érdemes fotózás elején tisztázni a dolgokat.

Nézőpont

Ha a korábban felsorolt tippeket már bevetettük, egy fontos dolgot kell már csak betartanunk, a továbbiak mind-mind már csak a saját kreativitásunkon múlik. Ez pedig nem más, mint a nézőpont. Mivel mi emberek (mérettől függően) legalább egy méterrel feljebbről kémlelik az őket körülölelő világot (ha nem többel), így a mi nézőpontunkból, egyenes derékkal készített fotó teljesen más képet ad a képünk tárgyáról (jelen esetben a kutyáról), mint amilyen ő maga valójában. A testét vizuálisan „összenyomja”, míg a tekintetét kiemeli. Ezért érdemes leguggolnunk/leülnünk/lehajolnunk az ő szintjére, ahol horizontálisan egyenesen néz szembe a tekintetünk, így vizuálisan is valósan ábrázolhatjuk.

Fényviszonyok

Végül a legutolsó tanács, amit ha figyelembe vesztek határozottan jobb képeket készítettek saját kreativitásotoktól és tapasztalatoktól függően, mégpedig: a fények tudatos irányítása és alkalmazása. Ha megfigyelitek, hogy honnan érkezik a fény, milyen hatást gyakorol a környezetre, milyen erősségű, merőben ellentétes és izgalmas eredményeket produkálhattok. Arra azért jó, ha odafigyeltek, hogy ahogyan ti is, úgy a házikedvencetek szemét is zavarni fogja az erős fény, ha viszont kevesebb fény érkezik a szeméhez, nagyobb pupillával (ezáltal kedvesebb tekintettel) fog ránk tekinteni. Ha pl. mögüle jön a fény, lágy tónusai lesznek és mint egy kis angyalka, úgy fog tündökölni a fotókon. Ha szemből, vagy oldalról érkezik a fény,  akkor erősebb tónusai lesznek, karakteresebb, erőteljesebb látványt kapunk. Sok sikert!

Nézzétek meg Virág további munkáit:

Instagram: https://www.instagram.com/virdzsophoto/
Facebook: https://www.facebook.com/virdzsophoto/
Web: http://www.virdzsophoto.hu/

Leave A Comment