fotó1

Futhatunk-e a kutyánkkal nyáron?

Ti is szoktatok futni a kedvenceitekkel? Ma Blanka elmeséli, hogy mire érdemes figyelni ebben a melegben ha nem szeretnétek felakasztani a futócipőt és a hámot amíg beköszönt az ősz.

Javában tart a nyár, hőhullám hőhullámot követ, és sokakban felmerülhet, hogy hogyan fusson a kutyájával meleg időben. Ez az időszak általában kutyás futóversenymentes, hisz nehéz rendezvényt szervezni ilyen időjárási körülmények között anélkül, hogy a négylábú társainkat veszélyeztetnék.

Sokaknak a nyár egyenlő az edzésmentességgel, sok, kutyás húzósportot űző versenyző csak elvétve edzi hámban a kutyáit és inkább más alternatívákat keres a lefárasztásukra. Ellenben páran továbbra is edzenek, és mivel a hőmérséklet folyamatosan csak emelkedik, néha már az is elkerülhetetlen, hogy melegebb időben versenyezzünk.

Forrás: huskyblanka.com

Sok kutyájával futó ember rémálma, hogy négylábú társuk hőgutát kap. A kutyák csak a talpukon tudnak izzadni, ezen kívül pedig csak lihegéssel tudnak hőt leadni. Viszont ez egy idő után bizonyos körülmények között nem elég, ilyenkor pedig a testhőmérsékletük emelkedni kezd. Ha 40 fok fölé megy, akkor valószínűleg megjelennek a hőguta jelei (nagyon sok van, köztük a heves szívverés és az erős lihegés, de amit én mindenképp megemlítenék, az a koordinálatlan mozgás. Szerintem ez a sportolásnál az egyik legjellemzőbb, számomra legalábbis ez a legszembetűnőbb). A hőgutába pedig bele is halhatnak.

Tisztában vagyok vele, hogy amit az imént írtam igen félelmetesnek hangzik, de ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy ésszerű keretek között igenis lehet mozogni a kutyáinkkal a melegebb nyári napokon is, annyi különbséggel, hogy sokkal óvatosabbnak kell lennünk. Úgyhogy itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy megosszak pár tippet, hogy mikre érdemes odafigyelni.

Forrás: huskyblanka.com

A hidratálás alapjáraton is kulcsfontosságú, de nyáron ez még inkább előtérbe kerül. Sok helyen hangsúlyozva van, hogy a kutyák előtt mindig legyen friss víz, de ha sportolunk, akkor arra is figyelmet kell fordítani, hogy meg is igya, amit elé teszünk.

Én ha versenyzek a huskykkal, akkor 2 órával a verseny előtt adok nekik inni. Ebbe bele szoktam keverni valamit (nekem az egyik kedvencem a halolaj, de szinte bármi jó, ha a kutya szereti és hozzá van szokva), ezáltal nem sima vízként tekintenek rá, és szívesebben elfogyasztják. Ezután egy órával később megsétáltatom őket, majd ismét, közvetlenül a rajt előtt. Nekünk ez nagyon bevált, általában nincs semmi „baleset” a pályán, és melegebb időben is hidratáltan érkeznek célba, nem rohannak egyből a vizes tálhoz, és útközben se állnak meg pocsolyáknál. Természetesen minden kutya más, így lehet kísérletezgetni kell egy kicsit az edzések előtt, hogy mi válik be a sajátunknál.

Futás után, amikor a kutya még fel van hevülve, csak kicsit szoktam inni adni nekik, majd ha már kevésbé lihegnek ihatnak annyit, amennyi jól esik nekik.

Forrás: huskyblanka.com

Arról is fontos meggyőződni, hogy a körülmények az edzéshez megfelelőek. Aszfalton sose ajánlott futni, de nyáron azt mondanám, hogy szinte tiltott, legalábbis napközben. Akár 52 fokosra is felhevülhet csupán 25 fokos levegő hőmérséklet mellett, és miközben mi általában cipővel védjük a lábunkat, a kutyák védtelenek a forró felülettel szemben.

Ha mégis elkerülhetetlen, hogy valamennyit aszfalton fussunk, legalább győződjünk meg róla hogy 10 másodpercnél tovább rajta tudjuk tartani a kézfejünket. Ha nem, akkor túl meleg ahhoz, hogy a futótársunk rálépjen.

A levegő hőmérséklete (figyelni kell a páratartalomra is!) természetesen szintén nagyon fontos. Ha túl magasak az értékek (vagy az előrejelzés), akkor sajnos kénytelenek vagyunk az edzésünket napnyugta utánra halasztani, amikor egy kicsit lehűl a levegő, vagy jó korán felkelni, mielőtt a hőség beütne.

Az edzések hossza szintén nem kell, hogy hosszú legyen. Edz rövidebb távokon és könnyedebben, nem kell annyira keményen nyomni őket. A nyár a szinten tartásról szól csak, nem az eredmények kergetéséről. Emellett érdemes futás után nem egyből berakni a kutyánkat egy boxba vagy a kocsiba, hanem egy kicsit sétálni még vele, amíg visszaáll a pulzusa.

Forrás: huskyblanka.com

Egyes esetekben egy kis extra segítség is segíthet kedvencünknek könnyedebben elviselni a melegebb napok edzéseit. A hámjuk/nyakörvük/egyéb felszerelésük bevizezése, illetve a hűtőmellények viselete mind jól jöhetnek. Habár nekem ezek nem igazán működnek a huskyk kettős szőrzete miatt, egyesek nagyon esküsznek rá, úgyhogy rövidebb szőrű kutyáknál érdemes kipróbálni.

Utolsóként, de nem legutolsó sorban pedig szeretném megemlíteni az egyik legjobb nyári edzésformát, az úszást. Segít egy kicsit lehűlni a kutya testének a meleg napokon, emellett pedig szuper erőnléti edzés is. Természetesen nem minden kutya születik vízimádónak, így fontos, hogy lépésenként próbáljuk a kutyánkat rávenni az úszásra és győződjünk meg róla, hogy pozitív élményként éli azt meg négylábú társunk. Egy kutyák számára kialakított mentőmellény beszerzése szintén hasznos lehet, mert segíthet növelni kedvencünk önbizalmát a vízben, és esetleges görcs vagy víznyelés esetén akár az életét is megmentheti.

Ha kutyánk nem is úszik, akkor is jó ötlet lehet csak a vízparton sétálni vele, közérzetüknek az is sokat segít, ha csak a talpukat hűvös víz éri.

Forrás: huskyblanka.com

Bármit is csinálunk a nyár folyamán, a legfontosabb hogy figyeljünk a kedvencünkre. Mi ismerjük őt a legjobban, mi fogjuk látni mikor túl sok neki. Fontos, hogy nincs két egyforma kutya, ami működik másnak, nem biztos, hogy nekünk is fog. A mi felelősségünk hogy vigyázzunk kedvencünkre és hogy gondolkodjunk előre. Nincs az a verseny vagy edzés, ami megéri kockáztatni a testi épségüket, egészségüket, vagy akár az életüket! Ha bizonytalanok vagyunk a körülményekkel kapcsolatban, akkor inkább hagyjuk ki az adott edzést. Ráadásul annyi más lehetőség van a kutyáink lefárasztására, nem kell mindig futni. Inkább válasszunk valami alacsony intenzitású tevékenységet, menjünk túrázni vagy gyakoroljunk pár engedelmes feladatot, hogy inkább agyilag fárasszuk a társunkat. Legyünk kreatívak!

Ha érdekel a téma és szeretnétek még többet megtudni akkor látogassatok el Blanka blogjára és közösségi oldalaira.

Blog: http://www.huskyblanka.com
Facebook: https://www.facebook.com/huskyblanka.team
Instagram: https://www.instagram.com/huskyblanka


Leave A Comment