IMG_2754

Kirándulás az Ötschergraben-szurdokban

Ti szoktatok külföldön túrázni a kutyusotokkal? Ha nem, akkor azt hiszem itt az ideje. Nem kell messzire mennünk csak a szomszédba teszünk most egy kis kitérőt, ahol Tomi és Lucky lesz az idegenvezető és bemutatja, hogy milyen élmény volt számukra a kirándulásuk Ausztriában az Ötschergraben-szurdokban.

Egy napos kirándulás Ausztriában: Ötschergraben-szurdok

Egyik szombati túránkat az Ötschergraben-szurdokba terveztük. Győrből indultunk neki összesen négyen, kutyusainkat is beleszámolva. Nekünk az út 260km volt, nagyjából 3 óra alatt értünk oda. Osztrák autópálya matrica szükséges és az is fontos, hogy a kutyusoknak érvényes útleveleik legyenek!

Parkolási lehetőség, ami egyben a túra kiinduló pontja (és később a vonat is ide hoz vissza): Naturparkzentrum Ötscher-Basis. A faház mellett az aszfalt úton megindulva a tőlünk jobbra lévő tó partján haladunk egészen a gyalogút „bejáratáig”, ami tőlünk balra található és ahol a későbbiekben már egyértelmű táblák jelzik útunk további szakaszait. Az indulás után kb. 3 km megtétele után elérünk egy vízierőműhöz, amely tökéletes lehetőség egy kicsit megpihenni és ha már itt járunk, az erőműben található kiállítást is érdemes megtekinteni.

Innen tovább indulva kezdődik az igazi „szurdok-túra”. Az ezt követő szakaszt a keskeny utak, vízesések, völgy és fahidak jellemzik mindemellett elbűvölő látvánnyal. Ezután hamarosan elérkezünk egy, a patakot keresztben átszelő fa hídhoz. Itt érdemes egy kitérőt tenni és egyenesen tovább haladni kb. 1 km-t, ahol elérjük a Mirafall nevű vízesést.

A vízesés tövében nagy sziklák vannak, amikre kis óvatossággal még a kutyusokkal is feltudunk mászni. Innen ugyan azon az úton indulunk vissza, mint ahol mentünk, egészen a fa hídig.

A hídon áthaladva találunk egy kis menedékházat, ahol egy büfé vár minket kisebb ételekkel és különféle italokkal. Mi jobban szeretünk saját portékákat vinni és azokat fogyasztani, szóval én mindenképp azt ajánlom, hogy a vízesés tövében, nyugiban pihenjetek inkább meg. A menedékházat elhagyva tovább haladva egy komolyabb emelkedő vár ránk. Miután leküzdöttük a nehezét a túrának, elérjük a pompás Erlaufstausee tavat, ahol választhatunk, hogy melyik vasútállomást választjuk. Érdemes előre tájékozódni a vonatok indulásáról, nehogy később meglepetés érjen minket. J Az aktuális menetrend a következő oldalon érhető el: https://www.mariazellerbahn.at/fahrplan-mzb

A közelebb található Erlaufklause innen már nem található messze. Akinek viszont még van egy kis ideje meg energiája és ha a kutyusok is még bírják a gyűrődést, akkor ajánlom a kicsit távolabb lévő Mitterbach am Erlaufsee vasútállomást. Az ide vezető út végig a gyönyörű, előbb említett tó mellett halad végig szép nyugodt környezetben és friss levegőben. A vonaton hivatalosan szájkosár használata kötelező, úgyhogy ezzel mindenképpen készüljünk. Illetve még egy hasznos info, amivel mi is befürödtünk, hogy a vonaton csak készpénzzel lehet jegyet váltani, kártyás fizetésre nincs lehetőség. Szerencsére kedves volt a kaller néni. Az egész túra nagyjából 18 km volt, szóval egy egynapos kirándulásnak teljesen tökéletes, még akkor is, ha nem szoktatok minden hétvégén teljesítmény túrázni. És a lényeg, hogy a kutyusok is jól érzik magukat és elfáradnak!

Ha tetszett Tomi bemutatója akkor mindenképp csekkoljátok Őt és Luckyt instán is!
https://www.instagram.com/farkas_tomix/

Leave A Comment